به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، شهاب مرادی، صاحبنظر در حوزه مسائل خانواده و فعال اجتماعی در ارتباط با تصمیم اخیر دولت در خصوص وام ازدواج و اثرگذاری این مساله بر آینده رندگی جوانان و امر ازدواج به «فرهیختگان» گفت: برخی گزارشها در این سالها از طلاقهای صوری برای اخذ تسهیلات مختلف مالی تا امروز داشتهایم که از آن جمله میتوان به سربازی فرزندان یا طلاقهای صوری متعاقب عقد صوری بهمنظور دریافت تسهیلات اشاره کرد. این نشان میدهد مشکلات در پروسه ازدواج تکبعدی نیست و باید آن را 360 درجه ببینیم.
دولت باید اطلاعات یکیکم از همه افراد جامعه را داشته باشد و برای هر فرد مجزا برنامهریزی کند
وی ادامه داد: کشور ما با جمعیتی که دارد نسبت به کشورهایی همچون هند، چین و... پرجمعیت محسوب نمیشود، آن هم با دولت و امکاناتی که وجود دارد، پس باید اطلاعات یکیکم از تمام مردم را داشته باشیم و با یک نگاه حمایتی مورد به مورد هر فردی با هر کدملی یک وضعیتی داشته باشد و موردتوجه قرار گیرد و برای آن برنامهریزی شود. این مساله جلوی خیلی از حیفومیلها را خواهد گرفت. با وجود این، این موضوع گستردهتر از این حرفهاست. هم بحث ازدواج و طلاق، هم بحث وام، هم بحثهای اقتصادی، من فکر میکنم با تصمیمات شتابزده مشکلات را وصلهپینه میکنیم. اصل این کار، یعنی تعیین بازه سنی برای دریافت وام ازدواج را بد نمیدانم، نمیخواهم این تصمیم رئیسجمهور را نقد کنم. به نظر من همین که به ازدواج توجه میکنند جای تشکر دارد. نکتهای که وجود دارد این است که مسائل ما متاثر از مسائل دیگر و متداخل هستند و ما به این مساله توجه نداریم. موضوعات فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بر هم تاثیر میگذارند و از هم تاثیر میگیرند. این تاثیردادن و تاثیرگرفتن موضوعات مسالهای است که باید اهل دانش و خرد و تحلیل و نقد همهجانبه به آن نگاه کنند. مثلا یکبار باید موضوع معیشت و اقتصاد را همهجانبه نگاه کنیم و درگیر حواشی نشویم.»
مساله سبک زندگی برای دستگاههای فرهنگی که دولت سهم کمی هم در آن دارد هنوز مهم نشده
مرادی در ادامه با تشریح اولویتهای اصلی و مطالبات مهم در ایجاد تسهیلات در امر ازدواج ادامه داد: «مشکل بیش از آنکه اقتصادی و معیشتی باشد، فرهنگی و اجتماعی است. موضوع در اصل مساله سبک زندگی است اما نخبگان، توده و دولت در اثر تکرار گفتن و شنیدن اهمیت مساله اقتصاد به نحوی تحتتاثیر چیزی شبیه اثر گلخانهای قرار گرفتهاند و اهمیت مساله اقتصاد آن هم با راهحل وام بهطور غیرواقعی برای همگان معتبر شده است، درصورتیکه برخی هزینههای غیرضروری ازدواجها در روستا یا شهرهای کوچک معادل هزینه وام اختصاصیافته از سوی دولت است و این یعنی مساله سبک زندگی برای دستگاههای فرهنگی که دولت سهم کمی هم در آن دارد هنوز مهم نشده است. همه دستگاههای دولتی یا عمومی و نهادها و اشخاص موثر و اساتید و تریبوندارها باید، تاکید میکنم باید به جنگ تجملگرایی افسارگسیخته، ولخرجیهای نابجا و اضافی و رسمهای جدید و جشنهای متنوع ازدواج برویم و این را یک مبارزه فرهنگی مقدس بدانیم. در بررسی و تحلیل و برنامهریزی برای جوانان جامعه دولت و همه نهادهای فرهنگی و دستگاههای مرتبط باید به موضوع با اهمیت نسلآوری، جمعیت، تمدنساز و در یک کلمه آینده روشن ایران توجه کنند. اگر بخواهم توصیه کلی داشته باشم بحث مسئولیتپذیری خانوادهها به ترتیب از آقایان، تشویق پسران به ازدواج است که مهمترین امر است و باید تشویق به نسلآوری انجام شود و مساله دیگر هم اینکه کل جامعه را نصیحت و وصیت میکنم که مهربانی با دختران و همسران را فراموش نکنند.»
خبر مرتبط: